Samenzwijgen

De stroom valt uit. Ik stommel door het huis, vergeefs op zoek naar mijn zaklamp. Terug buiten is er een aangename stilte gedaald in het dorp. Ik hoor de zachte stem van oma Afua aan de andere kant van het erf. Voorzichtig stap ik het donker in en na enig turen ontwaar ik haar kleine gestalte, zittend voor haar deel van het huis. Naast haar zit kleinzoon Dodzi, die niet goed meekomt omdat hij epilepsie heeft. Ik ga naast hem zitten. We zitten op een brede lemen rand voor de veranda die nog nagloeit van de zon.

Het onweert in de verte boven Hohoe. In stilte gehuld kijken we ernaar. De donder is gedempt tot een nauwelijks hoorbaar gerommel, maar de bliksem biedt een spectaculair schouwspel in de hemel boven de bergen. Dodzi zegt ‘kàdo ima’. De hemel lacht, is de letterlijke vertaling. Dat is ‘bliksem’ in het Siwu. Ik haal de bijbehorende ideofoon op uit mijn geheugen (kparara, helder als een bliksemflits) maar houd mijn mond. Het is te rustig om met ideofonen te gaan gooien. In plaats daarvan zeg ik ‘kàdo idu’. De hemel mort. Oma bromt instemmend.

We zitten vredig naast elkaar. Het is zo’n moment waarop de tijd stilstaat. Uit het dorp bereiken ons avondgeluiden; gelach, een loom ritme, flarden van een gesprek, een avondgroet. Een lange bliksemschicht verlicht ons. Dodzi kijkt naar de armband aan mijn rechterarm. In mijn beste Siwu leg ik uit dat ik die gekregen heb van de tante van Odime, de dochter van die en die. Oma zegt ‘aha’, en, geduldig met mijn gestamel als altijd, ‘eeee, z’n Siwu is mooi!’ Dodzi lacht breed en streelt mijn arm. Dan worden we weer stil.

Hoe lang we zo zitten weet ik niet. Ik ben blij dat ik niet binnen naar mijn computerscherm zit te turen. Wat voor rare bezigheid is dat eigenlijk? Dit is veel beter. Mijmerend de tijd verbeiden. Dodzi begint te neuriën. Het zware timbre van zijn stem is buitengewoon mooi. Een groot gevoel van tevredenheid en harmonie daalt in mij neer. De poort kiert open en Kofi, de kok, komt thuis uit het dorp. Hij ziet ons zitten. ‘Mark?’ lacht hij. ‘Je bent bij je oma en je broertje gaan zitten. Dat is goed. Dat is goed.’ Het warme leem biedt ook hem nog wel plaats.

Dit bericht is geplaatst in Voorjaar 2008 met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Samenzwijgen

 1. reacties schreef:

  Janita, 7 maart 2008

  mooi!
  Wat is de betekenis van onweer daar? wordt daar iets bijzonders aan toegeschreven?
  geniet van je tijd daar.

  Aukje-Tjitske, 7 maart 2008

  Ha Mark, zou je niet eens een roman schrijven, naast je komende wetenschappelijke publicaties, hierover? Dit gedeelte kun je er zo in zetten.

  Hilde, 7 maart 2008

  Inderdaad, dat was ook mijn idee…
  Ik mijmerde al helemaal in je verhaal weg, het was zo voelbaar wat jij daar moest hebben gevoeld dat de ik helemaal warm werd… Smile
  Alsof ik er zelf was… knap geschreven hoor! Toch blij dat af en toe die ‘rare bezigheid’ oppakt, anders zouden wij nu niet zo hebben genoten! Smile

  Be blessed!

  Hilde

  Hilde, 7 maart 2008

  De spelfouten in mijn berichtje komen vast doordat woorden tekort schoten, haha…

  Felix, 7 maart 2008

  Inderdaad, je moet je veldwerk memoirs chrijven. Heb je The Innocent anthropologist gelezen. Misschien wordt het the innocent vlindersvanger. Je mag vlinders vangen but do not become a butterfly collector. Weet je nog hoe we donder en bliksem zeggen in het Ewe: ‘The sky isues voice’ en ‘The sky opens fire’. Iests speciaals in het nederlands is dat hemel is ‘ambiguous’ tussen ‘sky’ and ‘heaven’

  Ayikooooo!!!

  Jenneke, 7 maart 2008

  in schicht
  in stoep
  in siwu

  straalt de eeuwige

  licht
  warmte
  liefde

  Esther, 13 maart 2008

  Wat moet je hier nu weer aan toevegen als je in NL achter je maffe compu scherpje zit?????
  ………………………………..
  ………………………………..
  ………………………………..
  Ja dit past wel.

  connie, 14 maart 2008

  prachtig mark, dit is een moment dat je in je hart moet bewaren.

Reageren?

Je e-mail adres zal niet gepubliceerd worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *